Crypto.bg: Често задавани въпроси

#Crypto.bg - Frequently Asked Questions
Нагледно упътване как протича покупката на биткойни през crypto.bg, може да видите на следния линк:
Как да купим биткойн с crypto.bg? Упътването за продажба на биткойни е тук: Упътване за продажба на биткойн през crypto.bg

Ще се радваме да попълним съдържанието на тази страница с всеки въпрос, който ни зададете като отговор в тази тема.

##Съдържание

Основни въпроси

Методи за плащане при покупка на биткойн

Методи за плащане при продажба на биткойн

Други въпроси по разплащанията

За биткойн портфейлите

###Други въпроси

Основни въпроси

Необходима ли е регистрация?

Да, всеки клиент трябва да създаде акаунт и да премине през процес на верификация преди да започне да създава поръчки за покупка или продажба на Биткойн, Етериум или Стейбълкойни.

Защо да ползвам crypto.bg, а не някоя световна борса?

Нашата надценка е около 2.5% от цената на световните борси. Срещу нея ви спестяваме усилията да извършвате международни банкови преводи. Ползвайки crypto.bg вие не носите риск от пробив в борсата и загубата на депозитите в нея, защото при покупка от нас получавате криптото на лично ваш адрес. Ако обаче ще обменяте над 10,000 лева, вероятно си заслужава да ползвате услугите на световна борса :slight_smile:

Каква е гаранцията, че crypto.bg ще ми изплати?

Crypto.bg използва SSL сертификат, издаден на Биткойн Солюшънс ЕООД и можете сами да проверите, че тази компания реално съществува. Но вместо да се доверявате на държавна информация, по-добре потърсете отзивите за нас в интернет.

Защо няма телефон за връзка?

Махнахме телефонната поддръжка, защото губим много време в разговори, които не са свързани с дейността на сайта. Системата ни е напълно автоматизирана - поръчките се обработват без никаква ръчна намеса. Дори и да се получи забавяне или грешка при някое плащане, ще получите имейл с инструкции, как да изберете опцията, която предпочитате. Не на последно място, винаги може да се свържете с нас по имейл help@crypto.bg и ще получите доста бърз отговор и по-адекватна намеса, отколкото бихме могли да ви дадем по телефона.

Методи за плащане при покупка на биткойн

Как да платим с CashTerminal?

CashTerminal разполага с хиляди автомати в цялата страна. Може да закупите биткойн на стойност от 100 до 4990 лв. на транзакция. За целта следва еднократно да свържете биткойн адреса си с клиентски номер в нашата система, след което можете да депозирате средства към този биткойн адрес без да трябва да правите предварителна поръчка в Crypto.bg. Пълни подробности за този метод можете да прочетете тук: Как да купим биткойн посредством Кеш Терминал?

Минимумът за покупка през КешТерминал е 100 (по-малка сума може да се каже недостатъчна, за да ви изпратим биткойни), а максимумът е 4990 лв. на вноска. Няма дневен лимит и ограничение на броя на вноските, което означава, че можете да направите 2 или повече вноски по 4990 без никакъв проблем.

Как да платим на каса на EasyPay?

И при EasyPay вече работим с клиентски номер. Как да регистрирате уникален клиентски номер, който съответства на вашия биткойн адрес, ще откриете от следния линк.
После отивате в удобен за вас офис или на каса на EasyPay и казвате на касиерката, че искате да платите за ПРЕДПЛАТЕНА УСЛУГА по КЛИЕНТСКИ НОМЕР. Слагаме главни букви, защото само така ще ви разберат.
След това казвате, че искате да внесете пари към търговец: “Покупка на биткойн чрез Крипто.бг”. Нарочно сме кръстили фирмата така, за да не стават измамите, които сме описали тук. След като касиерката ни намери и внесе парите по клиентския ви номер, ще получите биткойни по курса на crypto.bg в момента на плащането на парите. Ето и подробно упътване: Как да купим биткойн чрез EasyPay…

Минимумът за покупка през Easypay също е 100 лева. Максимумът е 5000 лв. на ден по клиентски номер.

Поради съображения за сигурност, ще ви пуснем биткойните 45 минути след като платите!

Как да платим на каса на FastPay?

И на Fastpay работим с клиентски номер. Как да регистрирате уникален клиентски номер, който съответства на вашия биткойн адрес, ще откриете от следния линк.
После отивате на каса на FastPay и казвате на касиерката, че искате да платите за по КЛИЕНТСКИ НОМЕР към Crypto.bg (Биткойн Солюшънс) за покупка на криптовалута.
След като касиерката ни намери и внесе парите по клиентския ви номер, ще получите биткойните по курса на crypto.bg в момента на плащането на парите.

Минимумът за покупка през FastPay също е 100 лева. Максимумът е 5000 лв. на ден по клиентски номер.

Методи за изплащане на левове при продажба на биткойн

Изплащане на каса на EasyPay?

Може да получите кеш срещу биткойни във всеки офис на EasyPay в страната. За целта ще трябва да ни предоставите трите имена и ЕГН-то на получателя. След първото потвърждение на биткойн транзакцията към нас ще можете да се явите в офис на EasyPay с личната си карта и да получите парите в кеш. Максималната сума за всяка поръчка е 5000 лв.

Ако направите продажби над 9770 лв. в рамките на един ден и те са насочени към един и същ получател, ще му се наложи да попълни декларация за произход на средства при изтеглянето на парите. За да избегнете излишното попълване на документи, трябва да правите продажби до максимум 9770лв. (в рамките на един ден) към дадено име.

Изплащане на каса на FastPay?

Може да получите кеш срещу биткойни във всеки офис на FastPay в страната. За целта ще трябва да ни предоставите трите имена и ЕГН-то на получателя. След първото потвърждение на биткойн транзакцията към нас ще можете да се явите на каса с личната си карта и да получите парите в кеш. Максималната сума за всяка поръчка е 5000 лв.

Как да получим пари по микросметка в ePay?

Може да преведете пари по ваша (или на познат) микросметка в ePay, след което да ползвате парите към хиляди онлайн търговци, да плащате битовите си сметки или пък да ги изтеглите към банковата си сметка с превод по IBAN. Освен че е удобен, това е и напълно безплатен метод и определено ви го препоръчваме.
Обърнете внимание на следното: За да може да получавате повече от 200 лв в сметката си в ePay, трябва да сте потребител от Ниво 3. За целта е достатъчно да се явите предварително и лично на каса на EasyPay и да представите документ за самоличност. Данните ви ще бъдат сверени, а ограниченията по сметката премахнати: ще можете да получавате произволно големи суми по сметката си. Когато имате Ниво 3 в ePay ще можете да продавате биткойн при нас с обеми до 30000 лв. на поръчка.

Други въпроси по разплащанията

До какви суми може да се купува/продава?

За плащане по EasyPay и Fastpay лимитът е 5000лв. на ден по Клиентски номер, а по Кештерминал - 4990лв. на вноска. Ако желаете да купите за повече от 5000 лв. през Easypay/FastPay, ще се наложи да си генерирате няколко Клиентски номера при нас, докато през Кештерминал може да използвате един номер многократно в рамките на един ден.

Колко потвърждения в блокчейна се изискват при продажба на биткойн?

Изискваме едно потвърждение в блок-веригата на биткойн, което средно отнема 10 минути, но може да бъде и 40 минути. Ще получите имейл, след като потвърждението е засечено от нас и парите са наредени.

Какви са платежните такси?

Различните платежни методи имат различни по размер такси, които се носят от клиентите ни. За щастие, както за покупка, така и за продажба, предлагаме метод с ниски или без никакви такси.

За биткойн портфейлите

Защо ни е биткойн портфейл?

За да си купите биткойн, биткойн или стейбълкойн, трябва да притежавате така наречения биткойн портфейл. Инсталирайте и ползвайте Coinomi. Кликнете тук, за да прочетете упътване за ползването на Coinomi wallet. На hash.bg ще откриете информация и за други добри портфейли.

Препоръчваме и ползването на Samourai Wallet или GreenAddress. За тях нямаме публикувани статии, но сме ги ползвали и са наистина добри. Предоставят много повече опции и настройки от Jaxx и всеки може да персонализира своя портфейл.

Други въпроси

Предлагате ли други крипто валути?

Към момента предлагаме биткойн, етериум, стейбълкойни (USDT и USDC). Причината е, че за всяка друга крипто валута има ликвидни борси или суап-ове, които не искат верификации и предлагат почти нулев спред. Така че ние ви предлагаме моста между от лева към основните криптовалути, а вие през него лесно и бързо може да боравите с другите крипто мрежи.

Гаранция на цената

Ние не търгуваме срещу клиентите си, а изпълняваме незабавно всяка сделка на борсата. Логично, чак след като получим плащане от вас. Поради тази причина поръчките ви се регистрират в нашата система след отчитане на плащане по вашия клеинтски номер или стават активни след отчитане на биткойн транзакцията ви към нас.

За колко време стават покупките и продажбите?

Сделките обикновено се изпълняват почти мигновено. Забавяния от няколко часа до работен ден обаче, може да се причинят заради естеството на съответния платежен метод или забавяне в потвърждението на биткойн транзакцията. Но ако правите покупка през Cashterminal, процесът трае няколко минути.

Работно време

Разплащателната система Биткойн “работи” 24 часа в денонощието, 365 дена в годината и никога не се е случвало да е недостъпна. По щастливо стечение на обстоятелствата Кештерминалите и сайтът на ePay имат същото работно време, така че и за Crypto.bg може да се каже, че няма почивка.

При други въпроси и проблеми

Не се колебайте да се свържете с нас на имейл адрес help@crypto.bg или от линка ПОДДРЪЖКА в левия край на страницата. Отговаряме подробно на всички въпроси. Най-добре е обаче, ако имате въпрос, на който не сме отговорили тук, да го зададете като отговор на тази тема, за да помогнете и на други, които биха искали да знаят отговора му :smile:

Може ли да се направи някакво iOS или android приложение на сайта(да се следи курса и т.н.)

Браузер апликейшъна е responsive и се вижда добре на мобилни телефони :smile:

Имам въпрос, много пъти съм ползвал сайта като продавам койни за easypay превод, само че днеска тая на касата нещо ме изгледа странно и ми иска телефона, освен личната карта питах я защо и тя вика ‘еми системата няма да ме пусне’, вижда ми се странно това, за първи път ми искат телефона, каква е причината някой ако знае.

Благодаря

Здравей,

Пропуснали сме го този сигнал, от там и късния отговор. Нямаме други подобни сигнали. Може ли да ни дадеш адреса на тази каса на EasyPay да се допитаме до мениджмънта им относно причините…

– кв. Сухата река
бул.Владимир Вазов 20, м-н Билла

1 Like

Здравейте,

Като начинаещ потребител в системите за крипто-валути имам няколко /надявам се не твърде лаишки/ въпроса:

  • асоциирането на bitcoin адрес към потребителски номер в crypto.bg е ли в съответствие с препоръките на bitcoin.org и bitcoin.it относно address reuse? По-конкретно

Use new addresses to receive payments

To protect your privacy, you should use a new Bitcoin address each time you receive a new payment. Additionally, you can use multiple wallets for different purposes. Doing so allows you to isolate each of your transactions in such a way that it is not possible to associate them all together. People who send you money cannot see what other Bitcoin addresses you own and what you do with them. This is probably the most important advice you should keep in mind.

и

Address reuse refers to the use of the same address for multiple transactions. It is an unintended practice, abusing the privacy and security of the participants of the transactions as well as future holders of their value. It also only functions by accident, not by design, so cannot be depended on to work reliably.

  • кои са основните причини за направата на cold wallet? Рискът от компрометиране на машината, на която се инсталиран wallet софтуера? Рискът от достъпа до wallet приложението? Рискът от асоцииране на адрес с IP? Или :-?)

  • има ли борси, където може да се направи например stop или лимит - поръчка?

Благодаря за предоставяните услуги и за този форум :clap:

Здравей,

Благодаря за въпросите. Няма “лаишки” въпроси по дефиниция и за това избрахме форумен формат за предоставяне на помощ към сайта, за да може да отговорим на всички въпроси, на които не сме обърнали внимание…

Относно първия ти въпрос, при всяка нова продажба на койни в крипто.бг клиентите ни получават нов, уникален, никога не използван преди биткойн адрес, към който да пратят биткойните си. Така че е в съответствие с горните два пасажа, макар че не съм сигурен какво имаш под потребителски номер в crypto.bg. При нас не са необходими потребителски регистрации…

Основните рискове, срещу които те пази колд уолета, са хакерски атаки и хардуерни проблеми, например да изгори машината/хард диска…

По номер три - има истински борси да: bitstamp, kraken, bitfinex и още много, но тези са най-лесни за ползване от България.

Здравей Стамен,

Благодаря за отговора и препоръките за борси!

Относно първия въпрос - имам предвид клиентския :grin: номер, който се асоциира с даден bitcoin адрес - например при покупка на bitcoins чрез crypto.bg и плащане през CashTerminal. Има ли (и ако да - колко реални) рискове от многократното използване на адреса, асоцииран с клиентския номер, ако се правят и плащания от него? Доколкото идеята за собствен клиентски номер е чудесна - ако не намалява сигурността :confused:

Преизползването на биктойн адресите намалява сигурността, само когато плащаш повече от един път от тях. Когато пращаш много пъти към тях, няма преизползване - за това и клиентският ни номер за кеш терминал не води до преизполване. (Може след всяко плащане от адреса ти, да си регистрираш нов клиентски номер за нов биткойн адрес).

Освен това, само в много теоретически, академичен смисъл, може да се каже, че преизползването на биткойн адрес намалява криптографската сигурност. Практически няма проблеми и повечето портфейли преизползват адреси.

Има значение, ако искаш напълно анонимни плащания и скриване от властите. Но това е друга тема…

Изпратих по малко bitcoin отколкото бях заявил.Какво следва?Става въпрос за обмяня във левове?

Има два варианта:

  1. Ако си оставил отметната опцията за авто-калкулация, сме ти изпратили левове, съответстващи на количеството койни, които си ни изпратил;

  2. Ако не си, ще получиш имейл с линк, който да ти даде две опции:
    а. да ти върнем койните
    б. да ги обмениш по актуалния курс

mojeli dase izpolzva druga anka za bankov prevod ili samo kam fibank?

Да, можете да преведете от всяка друга банка пари към сметката ни във Фибанк :slight_smile:

Към февруари, 2017 нямаме други банкови сметки, освен във Фибанк.

imah napredvid pri prodajba,mojeli dase izvarshi bankov transfer ot vas kam druga banka ili samo kam fibank

Разбира се :slight_smile:

Използвам Electrum като портофейлю, транзакцията я има, но пише че е “unconfirmed” и баланса ми е 0

Някои портфейли показват баланса само когато транзакциите са потвърдени (мисля, че при електрум това е настройка). Все пак транзакцията е пусната от нас и очаква включване в блок - поради огромния интерес към биткойн в последните дни и фиксирания размер на блока в биткойн това включване може да отнеме до няколко часа…

Ако все пак намерите настройката за това в електрум, ще можете да “харчите” дори и непотвърдени транзакции…

Здравейте, нов съм в криптовалутите, затова искам да попитам, какво се очаква да се случи утре форк не ми говори нищо може ли малко повече инфо ?

Там където искам да изпратя биткойни ми искат:

Bitcoin txid и Blockchain.info verification link, за да докажа, че съм платил може ли малко повече инфо и относно това?

Информация за форка има във форума на hash.bg:

не знам за кой сайт говориш, но всеки портфейл ще ти предостави биткойн transaction id - за verification link не съм чувал, ако искаш пусни на лично имейла от тях, за да ти кажа как точно да го вземеш, че тази тема не е правилното място :slight_smile: