Защо създадохме bank.crypto.bg

Преди повече от година, в деня на банкера 6.12.2017, банковият сектор в България отряза достъпа на крипто компаниите у нас до банкови разплащания в страната.

Законът у нас повелява, че срещу издадения им лиценз банките се задължават да извършват всички разплащания у нас, които не противоречат на закона. Такива са и разплащанията, свързани с покупко-продажбата на криптовалути, които са признати от закона за финансов актив. За да можем да поставим този въпрос пред съда обаче, трябва да се съобразяваме с всички законови разпоредби, касаещи разплащанията.

Поради тази причина в crypto.bg разработихме изцяло нова система за банкови плащания, която отговаря на разпоредбите, свързани с прането на пари и борбата с тероризма. Вече отново можете да се разплащате с нас по банков път, след като ни предоставите копие от лична карта (от двете страни), селфи с документ за самоличност и бележка с определен текст. За по-големи преводи, може да се наложи да си обменим фактури или подпишем нарочен договор.

Съжаляваме за допълнителните усилия, които трябва всички да полагаме, за да работим с монополиста в разплащанията, но преценихме, че тези усилия си заслужават каузата, за която всички се борим: да предоставим всички възможности за клиентите ни да преминат от банкови към крипто разплащания. Също така, ако сега наша банкова сметка бъде затворена, ще имаме всичко необходимо да се отнесем към съда.

Както ще забележите, фирмата собственик на сайта вече е нова - причината е, че така ни посъветваха адвокатите ни.

Можете да задавате всички ваши въпроси като коментар отдолу, а банковият ни модул се намира на нов URL: https://bank.crypto.bg