Защо е нужна верификацията на профил в Crypto.bg

Здравейте, приятели!

Част от вас вече са запознати с процеса, който следва да опишем, а именно - създаване на акаунт и верификация в Crypto.bg.

Клиентите, които вече са направили това, могат спокойно да продължат да ползват нашите услуги след като се впишат в акаунта си в Crypto.bg. Вече можете да се възползвате от пълния набор от методи за покупко-продажба:

  1. Банков път - покупка и продажба
  2. Easypay - покупка и продажба
  3. Cashterminal - покупка
  4. еPay - продажба

Всички останали ще помолим да прочетат следващите редове и да се запознаят с промените в сайта, влизащи в сила от 17.08.2020 (Понеделник).

Преди всичко смятаме, че е нужно да разясним причините зад това необходимо решение, а именно промените в Закона за мерките срещу изпиране на пари и финансиране на тероризма, накратко ЗМИП.

Според тези промени в закона, всички крипто чейндж бюра, custodial портфейли и крипто инвестиционни продукти, сред които попада и Crypto.bg, стават задължени лица по ЗМИП. Това означава, че законово и документално трябва да отговаряме на определени изисквания, ниво на сигурност и стандарт на обслужване.

Текущите промени са задължителни, но и наложителни. С тяхното прилагане ще спазим законовите разпоредби, но и ще ни дадат възможност да защитим още повече вас - клиентите, от опити за различен вид измами, пране на пари и от използване на чужди самоличности за търговия при нас. Това означава, че можете да бъдете сигурни, че отговаряме на всички законови изисквания за защита на вашите данни!

Ето и в какво се изразяват въпросните промени:

Всеки клиент, който все още няма акаунт (както споменахме по-рано, клиентите работили с нас по банков път вече са преминали през тези стъпки), ще трябва да си създаде такъв и да премине кратката процедура по KYC (познато още като „опознай клиента си“). Като платформа, служеща за обмен на криптовалута срещу фиат, при нас верификацията се състои от следното:

1. Снимка или сканирано копие на документ за самоличност. Приложими са лична карта или паспорт. При личната карта са необходими снимки от двете страни на документа. При паспортът се изисква снимка на главната страница.

2. Селфи с документ за самоличност и бележка с текст “За търговия на криптовалути в Crypto.bg” придружени от дата и подпис.

В общи линии цялата процедура ще ви отнеме не повече от 5 минути. Ако се затруднявате с някоя от стъпките и не знаете как да попълните дадено поле, отделете минутка на следното разяснение: Как да се верифицираме в bank.crypto.bg

В момента, в който генерирате над 30,000 лв. оборот при нас, ще трябва да попълните декларация за произход на средствата, с която сигурно сте се сблъсквали преди в банката, Easypay или друга платежна институция. Тази допълнителна стъпка ще бъде автоматизирана, а от вас ще се изискват само няколко клика, за да попълните съответния формуляр :slight_smile:

Тук е задължително да споменем, че личните Ви данни ще бъдат обработвани съгласно Общия Регламент за Защита на Личните данни (ОРЗЛД или GDPR) и нашите Общи Условия.

Какво ще се случи с вече съществуващите Клиентски номера и Постоянни адреси за продажба?

Към момента те ще останат активни, но най-вероятно ще се наложи да ги блокираме след време, поради това ви съветваме да се регистрирате и верифицирате, след което да изискате Клиентски номер или Постоянен адрес с данните от вече съществуващ такъв. В този случай системата ни автоматично ще асоциира номера/адреса с вашия профил.

Продължаваме да работим над промените, поради което тази тема и написаното по-горе подлежат на бъдещи редакции. Нашата цел е да не Ви създаваме излишни главоболия, но да спазваме всички разпоредби и закони, за да продължим да работим успешно.