Нов алгоритъм за клиентски номера

До скоро клиентските номера, които давахме за покупка през EasyPay и CashTerminal, бях шест или седем цифрени, като ги генерирахме “по ред на номерата”. Всичко беше добре, докато служителка в офис на EasyPay не въведе една грешна цифра при диктовката от клиента. Тази грешка беше в размер на 300 лв и не беше забелязана навреме от клиента. В резултат на което системата ни изпрати койните на друг наш клиент, притежател на погрешно въведения клиентски номер. За съжаление той не откликна на имейла ни с молба да върне биткойните и така се облагодетелства с безплатни биткойни, благодарение на невнимателната касиерка в EasyPay. И да си признаем, благодарение на не добре обмисления алгоритъм за генериране на клиентски номера в crypto.bg.

За щастие намерихме решение на проблема, след като го дискутирахме публично във форума на hash.bg. Раздаваните от системата ни номера вече ще са 10 цифрени, като те ще се генерират по метода на Luhn. При този алгоритъм неволни грешки в една или повече цифри от клиентския номер го правят невалиден и нашата система ще откаже плащането. Този алгоритъм е широко ползван във финансовия свят (напр. за номерата на кредитните карти) и се радваме, че с въвеждането му при нас системата на crypto.bg става още по-сигурна за клиентите ни.

##Ако вече ползвате “къс” номер
Силно ви препоръчваме да си регистрирате нов десет-цифрен код и да ползвате него. Изцяло във ваш интерес е. Предполагам, че рано или късно ще предприемем проактивни мерки за спиране на плащания по шест или седем цифрени номера, така че колкото по-рано го направите, толкова по-добре за вас.

Системата ни разпознава уникалните комбинации от биткойн адрес и e-mail адрес, асоциирани с клиентските номера. Ако искате да замените стар с нов номер по вече регистрирана при нас комбинация от биткойн и мейл адреси, просто преминете още веднъж през стъпките за създаване на клиентски номер (създаване на нова поръчка с начин на плащане cashterminal или easypay). Системата ни ще разпознае дали клиентският номер, асоцииран с въведената комбинация биткойн/мейл адрес е стар или нов. Ако е стар: ще генерира и ще ви покаже нов. Ако вече е нов: просто ще ви го покаже без да го променя. И в двата случая ще получите мейл с данните.

Ако осъществявате плащания по стари клиентски номера в кештерминал или Изипей, писмото, с което Ви уведомяваме за завършването на поръчката също ще съдържа напомняне, че клиентския ви номер е в стар формат, с линк към инструкциите в тази тема.

В заключение ще спомена, че в скоро време ще пуснем плащане по банков път с помощта на клиентски номера. Така ще подсигурим, че при плащане от друга банка, ако цената на биткойн падне във времето за пристигане на парите в нашата сметка, клиентите ни ще се облагодетелстват от този спад, защото при плащане по клиентски номера, покупната цена се определя в момента на постъпването на парите при нас.

Упътване как се ползват тези клиентски номера може да намерите на следните линкове:

Как да закупим биткойн през КешТерминал.
Как да закупим биткойн през EasyPay.

Ако пък не сте запознати с автоматичната и безкрайно удобна процедура за покупка на биткойн през crypto.bg, моля прочетете това Упътване за покупка на биткойн.