Идеята зад новия crypto.bg

В този постинг ще обясним идеята, по която работим в crypto.bg. Ще се радваме на помощ от всякакъв род - легална, техническа, дизайнерска и прочие.

Мотивация

В деня на банкера, 6.12.2017, българските банки блокираха сметките на всички биткойн сайтове и създадоха поредния парадокс у нас: законът позволява на българските граждани и бизнеси неограничена търговия с криптовалути, но за суми над 10,000 лв е задължително да се ползва банков превод. Само че банките отказват преводи към търговците на крипто валути и по този начин дефакто отнемат тази наша свобода.
За разлика от нашите колеги, които за щастие продължават да се борят със симптомите на проблема, ние ще се опитаме да го решим в зачатието му. По този начин не само ще отнемем сериозен лост от банките в борбата им срещу биткойн, но и ще покажем практически как блокчейн технологията обезсмисля централизирани забрани и похвати, като предоставя много по-прозрачни и ефективни модели за решаване на проблемите на доверието.

Crypto.bg ще оперира без банкови сметки

Как? Просто ще разменяме биткойни само срещу нова създадена от нас криптовалута - КриптоЛева. Ще третираме 1 криптолев като 1 лев.

Обменът на биткойни ще изглежда така:
Ани иска да продаде 0.01 биткойн и да получи парите по банков път. Ако цената на 1 биткойн към този момент е 20,000 лв, crypto.bg ще ѝ изпрати 200 КриптоЛева.
Малко след нея (може и да е ден след това) Боби иска да си купи биткойни от crypto.bg също по банков път. Тъй като ние работим само с КриптоЛева, ще го препратим към Ани. Боби прави банков превод към Ани, тя му дава за това 200 КриптоЛева, с които той после си купува биткойн от нас. За целта ще предоставим специален market place, подобен на localbitcoins, заедно с escrow и прочие.

Какво са КриптоЛевовете?

КриптоЛевовете представляват кредит към нас от клиентите на crypto.bg. Този кредит те ни го отпускаха и досега, само че беше неявен: когато ни пускаха биткойн, клиентите ни отпускаха кредит, разчитайки, че ние ще им пратим съответните левовете. Същото беше и при покупка, където при банкови преводи от нов ИБАН се е налагало да ни чакат до няколко дена, в случай че банките са почивали.

КриптоЛевовете ще направят този кредит конвертируем и лесно прехвърляем.

Гаранцията зад КриптоЛева

Все пак, ако някой държи големи количества КриптоЛева, той може с право да се запита, какво стои зад тях и кой му гарантира, че те имат стойност…

В света преди биткойн това се решаваше чрез държавен лиценз за издаване на електронни пари, който предписва специални механизми относно тяхното подсигуряване. Доколко може да се вярва на тези лицензи можем да съдим по несигурността, която витае около Tether - криптовалута, обезпечена с пари в банкова сметка, невидима за никого.

Crypto.bg ще обезпечи всички издадени КриптоЛева в обръщение, посредством биткойни, затворени в публичен биткойн адрес. Ако например има издадени 100,000 КриптоЛева, в този биткойн адрес ще има 10 биткойна, чиято стойност от 200,000 лв ще удостоверява, че имаме достатъчно пари, за да покрием кредита си. Разбира се, остава рискът да избягаме с тези биткойни по всяко време, затова търсим все още най-подходящото решение - например, чрез Фондация в Швейцария по подобие на Етериум Фондацията.

Ако се питате как ще се знае, колко КриптоЛева има в обръщение, отговорът е, че КриптоЛева ще бъде криптовалута върху публичен блокчейн.

Относно блокчейна зад КриптоЛева

КриптоЛева ще бъде създаден като токен в някой от многобройните блокчейни, които предоставят тази възможност. Най-удачно би било това да е Етериум, а КриптоЛевовете да са ERC20 токени в него, тъй като портфейлите и инструментите за Етериум са най-напреднали в развитието си. Но предвид задаващите се проблеми в Етериум със скалируемостта му, а оттам и високите такси за превод, засега разглеждаме подобно решение в блокчейна на Ethereum Classic. Ще се радваме на други идеи за тази цел: Waves, IOS, Nxt, Mastercoin (скъпи транзакции).

Важното е да почнем максимално бързо, а после винаги можем да сменим блокчейна като прехвърлим активите с прост скрипт. Задава се и елегантно решение посредством Lightning Network и coloured coins в биткойн, но ще трябва да го дочакаме.

Как този модел решава проблема с банките

Банковите преводи ще се осъществяват peer-to-peer (P2P) измежду клиентите на crypto.bg. А те са хиляди. Банките няма да знаят, дали даден превод между Ани и Боби се отнася за биткойн, защото в основанието ще пише просто “Превод на средства”. Дори и да се усъмнят в някой и той си признае, че преводът е за покупко-продажба на КриптоЛева, те не могат да му направят нищо, защото не нарушава Закона. Най-много да му затворят сметката и да му върнат парите. Ако банките решат да затварят поголовно сметки на клиентите си, това вече ще е техен проблем. Размяната на КриптоЛевове срещу лева ще може да се осъществява не само по банков път, но също така с кеш, превод по иПей, еконт, български, ако щете PayPal, Skrill и така нататък. Дори фирмата, оперирала досега crypto.bg - Биткойн Солюшънс ЕООД, ще отвори отново покупко-продажбата на КриптоЛева посредством иПей, Изипей и КешТерминал. Надяваме се и нашите колеги също да включат КриптоЛева като разменна единица в платформите си.

От какво се нуждаем

За съжаление, ние сме малък екип, а работата е доста - смарт контракти, портфейли за крипто валути, P2P market place и най-вече user friendly user interface. Все още мислим над перфектното решение в легално отношение. Ако имате идеи и желание да ни помогнете - пишете ни на help@crypto.bg - плащаме с биткойни :slight_smile:

FAQ

Съзнателно споделяме тук само най-основните части на модела. Това не значи, че не сме помислили в дълбочина относно всички предизвикателства. Вместо обаче да се опитваме да гадаем въпросите ви, ще се радваме да ги зададете по-долу, за да разберем кои точки се нуждаят от по-подробно обяснение.

Благодарим предварително.

Най-активна дискусия по темата се завърза във форума на hash.bg - можете да следите дискусията от този линк.

Има причина Tether да са гарантирани чрез истински USD в банка. Ако държите гаранцията в биткойн и в примера който дадохте, един ден биткойн стане 1лв. Вие ще дължите 200,000 лв и биткойни на стойност 10лв и няма да може да изплатите дължимото. Еквивалентни въпроси са, какво става ако стойноста на тези 10 BTC се вдигне и трябва да “напечатате” нови КриптоЛева, просто ще оставите същите 10 тъй като вече покриват стойноста и на новите пари? Цялото нещо ще се равнява на факта че Вие ще спекулирате със покупка на BTC от създаването на криптолева, и не може да гарантиранете че те ще се изплатят ако нещо се обърка с тази спекулация.

ето тук съм отговорил на този въпрос:

Аз отговор не видях на въпроса :slight_smile: Тоест вие се “надявате”, че цената няма да падне под 50%, което вече се случи (от $20К на $8К). Идеята е ясна, но не сте си дообмислили всичко, биткойните не може да са залог, трябва да има реални пари по сметка някъде. Да не говорим, че в момента тече разследване на tether-a където почти на 100% не им е покрито всичко с пари и ако изгърмят bitfinex-a, 50% е напълно логичен дроп.

1 Like

И в ситуацията която описва че 50% пад на цената, в ситуация в която в “банката” има x2 сумата която е напечатана. Ако в същата ситуация бяха напечатани 100 криптолева и имате btc за 100 лв (нормалната ситуация) и цената падне 50%, и всички си искат тяхните 100 криптолева, вие ще трябва от джоба си да изкарате 50лв за да се случи. Какво става ако цената падне 90% и сумите за които говорим са в милиони? Ще изкарате няколко стототин милиона от джоба си за да изплатите обещанието?

хора, четете внимателно, мисля, че достатъчно подробно съм го описал.

ако цената падне с 90% за 1 секунда - резерва няма да има покритие, да, но не вждам как ще падне с 90% за 1 секунда.

Последния месец падна с 50% - но през това време всеки би имал време да си обмени криптоЛевовете за левове.

sichki iskat pari po smetkite si ne porednata izmislena kripto valuta

1 Like

аз съм твърдо за проекта :wink:
и пожелавам на всички занимаващи се с крипто валути биткойна да мине цена 25000лв и да ни направи горди собственици на валутата
АЗ МРАЗЯ БАНКИ освен съдия изпълнител друго нете чака там, а тука шанса да имаш съществува ! :stuck_out_tongue:

1 Like

Идеята мисля, че е добра.
Умишлено не са посочени детайли което е добре, въпреки това разни умници казват как нямало да стане.
Успех с реализацията !

1 Like

Здравейте, поздравления, че не се отказвате и продължавате да мислите варианти за поддържането на борсата. Притеснява ме, че идеята наистина не е изцяло изяснена. Наистина се крепи на това, че цената няма да падне. И това, че е проблем само ако е за 1 секунда, не съм сигурен дали е така. Вие разчитате, че ако пада продължително време, хората ще обменят през това време. Това отново е базирано на предположение и надежда. Ако обаче цената падне 90 процента за месец, не за секунда, но през това време никой не обменя, се връщаме на момента с покритието. Реално ще направите борса като Localbitcoins, ще напечатате криптолев и ако закрият сметката на клиент заради търговията, това ще е негов проблем. 1. такава борса съществува. 2. цялата идея с напечатването на криптолев е нелогична и няма смисъл 3. Защо просто не обмислите идеята на револют. всеки клиент ще има сметка, от която ще може да търгува когато и колкото пожелае, а при нужда ще изпраща от нея средствата към банковата си сметка. Отново можоете да печелите от таксите, а банката никога няма да знае какви са парите, които се теглят към нея. Предполагам знаете как работи револют, затова няма да конкретизирам. Извинявам се ако генерално съм объркал идеята Ви. Поздрави и успех.

Мерси за споделеното мнение, ето кратки отговори:

  1. съществува, но не работи в БГ - проблемът е волатилността и сложността за обикновения човечец;
  2. това е твое мнение, ще видим на практика :slight_smile:
  3. нямаме пари да си отворим банка. За държане на фиатни пари на чужди хора ти трябва лиценз от КФН

Здравейте, по-коро имах предвид да използвате готово решение за такъв тип сметки, било то и с виртуални такива. просто за да се избегнат непрекъснатите трансфери от и към банка. Така те ще се извършват от и към виртуална или тип револют сметки и от тях ще се тегли към банките, но много-по рядко. Не се надяваме да си отворите банка :slight_smile: Волатилността винаги ще е проблем, но при сайт от такъв тип няма как да стане без Escrow, иначе никой няма да го ползва, а това само по себе си забавя процеса. За мен лично, най-доброто решение е да използвате готов продукт от типа на виртуалните сметки. Поздравии успех в начинанието. Хубаво е да имаме бг борса.

Здравейте, прочетох отново всичко много внимателно. Имам въпрос относно следното:

“” Обменът на биткойни ще изглежда така:
Ани иска да продаде 0.01 биткойн и да получи парите по банков път. Ако цената на 1 биткойн към този момент е 20,000 лв, crypto.bg81 ще ѝ изпрати 200 КриптоЛева.
Малко след нея (може и да е ден след това) Боби иска да си купи биткойни от crypto.bg81 също по банков път. Тъй като ние работим само с КриптоЛева, ще го препратим към Ани. Боби прави банков превод към Ани, тя му дава за това 200 КриптоЛева, с които той после си купува биткойн от нас. За целта ще предоставим специален market place, подобен на localbitcoins, заедно с escrow и прочие.""

Защо Ани не продаде биткойните директно на Боби ??? Наличието на сайт като localbitcoins или друг подобен (дори създаден от вас) само по себе си изключва нужда от крипто лев. Защо ще си купи крипто лев, който да продаде на Боби, с който Боби да си купи биткойн. Изглежда, че единствената работа, която върши криптолева е една допълнителна операция. Ани може просто продава биткойна на Боби по абсолютно същата схема.

на няколко места в дискусиите обясних ползата от крипто лева… най-лесно се обяснява с причините за неползването на локалбиткойнс у нас

Създаването на SmartCoin чрез технологията на Bitshares изглежда като възможност за реализиране на идеята за криптолев: https://bitshares.org/technology/user-issued-assets/

При Bitshares много от проблемите са решени: транзакциите отнемат няколко секунди и са без такси, има много голяма скалируемост, децентрализираната им борса предлага много голяма сигурност (поне така те твърдят за последното - за мен лично е малко трудно да разбера всички компоненти на технологията им).

Някой иска ли да си купи 0.09422432 Лайткойн за 30лв. (може и еквивалента в биткойн/етер по курс на GDAX). В София съм, може да се видим където искате и ги пращам пред вас.

Bitshares имат ли нещо подобно като Metamask? Защото ако нямат, трябва ние да го създадем, което е нелека работа…

Не ми е известно да имат. Но имат web wallet, на който ще може да се следят всички сделки между криптолева и другите криптовалути: https://wallet.bitshares.org/#/

Обаче как да се направи обменът между криптолев и лев, не съм съвсем сигурен (поради липсата на документация за начина на работа и възможностите на Bitshares).

Доколкото разбирам, вече съществуват решения за търгуване между fiat и crypto: https://www.reddit.com/r/BitShares/comments/7lsk5k/using_openledger_to_withdraw_fiat/

Също може да отворите собствен fiat gateway: https://www.reddit.com/r/BitShares/comments/6j3vmc/how_to_start_a_fiat_gateway/

И вашият интерфейс може да прави API заявки към Bitshares: https://github.com/bitshares/bitshares-core

Та ако измислите частта с P2P банковите преводи и вашият интерфейс се занимава само с това, хората ще могат да се регистрират в Bitshares и да си търгуват криптолевове и други криптовалути. Щом искат да обменят към лев, пращат криптолевове към вашия Bitshares акаунт, като след това чрез вашия интерфейс ще се извърши преводът на левове към тяхната банкова сметка. Ако искат да купят криптолев, използват вашия интерфейс, за да пратят левове по банков път, като след това вие им пращате криптолевове на техния Bitshares акаунт. За да се случи всичко това, хората ще трябва да се регистрират първо в Bitshares, после във вашия интерфейс и да си въведат Bitshares името и банковата сметка. Преводите (поне на криптолевовете) могат да се автоматизират чрез API заявки.

Това решение предполага използването на два различни интерфейса/сайта, за съжаление. Не знам какви са възможностите на fiat gateway и дали евентуално може цялата работа да стане само в Bitshares. Вариант, който ми идва наум, е някакъв вид синхронизация между вашия списък с P2P банкови преводи, и транзакциите в Bitshares. При такъв вариант, хората ще се регистрират във вашия сайт и си дават банковата сметка, а вие им давате номерче. След това, когато искат да направят withdrawal в Bitshares, избират вашия fiat gateway и въвеждат номерчето като Memo (Memo е произволна информация, прикачена към транзацията). Съответно транзакциите в Bitshares, които са с номерчета, издадени от вас, ще имат автоматично създадени съответстващи P2P банкови преводи на вашия сайт. С други думи, fiat преводите в Bitshares ще са от и към вашия Bitshares акаунт (централизирано), но банковите преводи ще са P2P. По този начин, даден човек ще посети вашия сайт само веднъж, за да си въведе Bitshares акаунта и банковата сметка, и след това ще оперира само в Bitshares web wallet-a, а парите автоматично му се превеждат по банковата сметка след withdrawal на левове. Звучи амбициозно, знам. :slight_smile:

Нахвърлям идеи, общо взето.

1 Like

Мерси за идеите, но искаме всичко да е максимално лесно и удобно. Освен това ще е добре да почнем с някоя платформа с бъдеще - BitShares явно не стават, след като са на пазара от години, но нямат никакъв traction…

“Ани иска да продаде 0.01 биткойн и да получи парите по банков път. Ако цената на 1 биткойн към този момент е 20,000 лв, crypto.bg ще ѝ изпрати 200 КриптоЛева.
Малко след нея (може и да е ден след това) Боби иска да си купи биткойни от crypto.bg също по банков път. Тъй като ние работим само с КриптоЛева, ще го препратим към Ани. Боби прави банков превод към Ани, тя му дава за това 200 КриптоЛевова, с които той после си купува биткойн от нас. За целта ще предоставим специален market place, подобен на localbitcoins, заедно с escrow и прочие.”

Тоест при този вариянт ако цената на биткоина се е променила в това време може вие да “увиснете” или да “спечелите” от разликата? Самата идея, че има асинхронност във вемето, когато се издават КриптоЛева и когато се обръща обратно в биткоин предполага, че някой трябва да глътне разликата. И да все така не виждам каква е ползата от КриптоЛева, и да изчетох цялата тема в другия форум, само се правят подмятания колко по-добре било, но не е ясно защо. Всичко сочи само към негативни ефекти от допълнителната валута, която е бакната и се издава на база на цената на биткоин. И всички сравнения с USDT са тотално грешни! USDT на теория превеждаш $1 и получаваш 1 USDT.