Какви разплащателни методи желаете?

Ще се радваме, ако споделите какви други разплащателни методи бихте искали да видите в crypto.bg за в бъдеще. Има много възможности, но не знаем с какво ще допринесем най-много.

Ето някои от идеите, по които мислим. Ще ни помогнете много, ако споделите кои смятате за добри:

Плащания

  • поддръжка на други банки. Мислим, че с ПИБ покриваме най-добре банковите разплащания, понеже те имат клонове, които работят и в почивните дни до 22 часа по големите молове, но ако смятате, че други банки биха били удобно, кажете кои;
  • други платежни методи - мислим си за Еконт, но има ли други български платежни системи, които бихте ползвали?
  • плащания от/към чужбина: с имплементирането на банковите преводи, вече може да се каже, че покриваме целия европейски съюз, където СЕПА преводите са безплатни и бързи. Ако знаете за други популярни методи в конкретни страни (не само от ЕУ), моля пишете ни.

Няма да е лошо ако добавите разплащателен метод чрез paypal, познавам поне 5 човека които биха се възползвали от такъв начин на разплащане на вашият сайт.

Няма как да пуснем paypal, защото те не разрешават покупката на биткойн през тях. То за това и никоя сериозна биткойн фирма/борса не предлага пейпал като разплащателно средство…

Според мен може да пуснете iPay, също много удобен метод за плащане - става много бързо и таксата винаги е 1 лв. независимо каква сума превеждаме/те. Няма ли начин да се пусне и плащане с кредитна/дебитна карта?

Тези ли:
http://www.ipay.com/
За първи път ги виждам, но ще ги разгледаме. То хубаво ако таксата винаги е лев, ама ако никой няма пари при тях, а и не е ясно колко вземат от търговците… ePay също уж са безплатни, но за крайните клиенти, а търговците като нас плащат 1.2%…

https://www.ipay.eu/bgr/bg/home

А, това изглежда по-добре. Аз вчера мернах, че приемат американски банкови разплащания и ги “отметнах”.

Но ето основния проблем на традиционните плащания. Нека приемем, че ги интегрираме - макар това да е доста сложно начинание, както от бюрократична, така и техническа гледна точка - сравнено с интеграцията на биткойн.
Но, дори и да сме ги инегрирали - в този специален случай множеството от хората ще ги ползват с кредитни карти. И една голяма част от тези хора ще ползват крадени кредитни карти, защото биткойн е прекрасно място да “точиш” кредитните карти. И после VISA ни charge-backva и ние никога не може да си покрием тези разходи с един или двата процента, които си слагаме…

Ще ги разгледам де, само да кажа, че кредитните карти са почти невъзможни като раплащателно средство, освен ако не е с 10% надценка.

Друга голяма банка, която има много клиенти е ДСК. Ако има възможност може да се обсъди сътрудничество с тях. Имат може би най-добрият електронен портал за разплащания (ДСК Директ), така че нищо не пречи с API да бъдат закачени двете системи и Crypto.bg да се явява като допълнителен търговец-оператор. Вече имат и достатъчно клонове, които са с удължено работно време.

Да, така е, даже имаме доста клиенти от ДСК.
Проблемът е, че ако вкараме ДСК не обогатяваме особено начините на разплащане като цяло, единствените облагодетелствани ще са притежателите на сметка в ДСК. А те са доста, ама образно казано :smile:
Иначе работата по разработка на АПИ към тях, поддържането на ликвидност и прочие засега не си заслужават.

Плащанията през ПИБ се закрепиха и работят много добре. Имаме други идеи за в бъдеще, stay tuned :smile:

Разбирам. Така или иначе разплащането през ePay, EasyPay и CashTerminal е достатъчно.

Говорейки си с колега, който често посещава Еконт се замислих дали има начин посредством офисите на тази фирма да стават и такъв род разплащания? Същото разбира се важи и за Speedy и други куриерски фирми, които имат вече изградена мрежа от офиси.

Ами шефът на еконт като чу за биткойн, каза “Твърдо НЕ!” Много се учудих, понеже бях чувал, че е отворена личност…

За Speedy не съм се интересувал, но сякаш имаме достатъчно офиси вече, като се вземат предвид и CashTerminal

Ние имаме софтуер за real p2p cash service, но май още не е дошло времето. Така ще може да спестим 1.2% на посредниците и ще станем независими от банките, но както казах, май е още рано за това…

Интересно. И аз си мислех, че като цяло Еконт са отворени към иновации (предвид всичко, което до момента са направили). Ами бих казал жалко за тях. Поне собственикът аргументира ли се защо отказва?

Времето според мен не е дошло още не само за България, а като цяло. Колкото повече хора започнат да използват услугата, толкова по-добре ще става. Основният проблем според мен е това, че хората не са наясно какво точно представлява Биткойн системата и защо има много плюсове спрямо други системи.

Да, точно така е, но тя е толкова по-добра, защото е толкова различна от всичко известно до сега. А понеже е различна, е трудна за възприемане. Ние правим някакви опити да помогнем с информацията на http://hash.bg„ но само икономическият интерес ще накара хората да го оценят. Чакаме така наречената killer app

P.S. Собственикът на еконт ми каза, че се е интересувал от биткойн и стигнал до непоколебимия извод, да не се занимава с него.

Ако нещо не срине цялата система в следващите няколко години, предполагам че ще се стигне до момент, в който хората, които са се отрекли от Биткойн ще преосмислят използването й. Ще видим…
Благодаря за информацията. Ако се сетя за друг начин за разплащане, който да улесни хората да преминат (или поне да пробват Биткойн), ще те уведомя в тази тема.

1 Like

PayPal

Please :smile:
Разбира се за стари клиенти и след верификация за да се избегнат измами и chargebacks.
same way as you did epay.bg :wink:

Би било супер и лесно, но PayPal затварят дори лични акаунти, ако се усъмнят, че се ползват за покупко-продажба на биткойни…:frowning:

Това е странно, гледам rgcoins имат плащане по Еконт (не че бих им ползвал скъпите куриерски услуги на еконт де :smile:
Между другото, някой има ли представа как rgcoins поддържат толкова нисък спред? Много съм озадачен, защото всички други сайтове сте горе долу в сходни граници. Надявам се, не е проблем че споменавам друг сайт тука (кокуренти вероятно), целта не е реклама, а по-скоро ми е любопитно от къде си избиват разходите, може и тях да ги питам де :smile:

rgcoins обработват поръчките на ръка, за това няма проблем като получат плащане по еконт някой да ходи да го вземе. При нас принципът е всичко да е 100% автоматично. Искахме да предоставим подобна система на econt, те само трябваше да имат смарт телефон или таблет в офисите, за да купуват и продават биткойн, но шефът им нали…:slight_smile:

Иначе няма проблем за рекламата - ние даже ги рекламирахме вчера в тази тема, след като прозрях, че да си правиш промоция на гърба на колегите е много неетична практика: https://community.crypto.bg/t/in-memorial-0/141/1

Да наистина сте ги споменали. Еми желая им късмет да се оправят ръчно с тези спредове, а колкото до вашия сайт само мога да кажа че сте супер! наистина всичко е автоматизирано и става много бързо