Становище относно Първа инвестиционна банка

Както знаете, днес ПИБ затвори сметките на всички обменни бюра за биткойн у нас.

В пресата веднага гръмна сензацията, че банките са се уплашили от биткойн и предприемат подмолни действия с цел унищожението му. Това не е точно така в случая и сега ще обясня защо.

Философията и технологията, стоящи зад банковата система и биткойн, са коренно различни. При сблъсъка им биткойн разбива банковата на пух и прах. Просто защото е по-нова и по-модерна технология.

Образно казано, сигурността на банковата система онлайн е като швейцарско сирене. В същото време биткойн е като нож и при допира им банковата система търпи огромни загуби.

Прост пример: Отваряте на чичо Пешо сметка в България. Купувате си за 500 лв биткойн от нея през нас. Ние изчакваме един работен ден с превода и понеже няма оплаквания от Пешо, му пускаме биткойните и маркираме сметката му като сигурна при нас.

След това вземате една хакната онлайн сметка на баба Гертруд в Германия. През нощта изпращате 10,000 евро към сметката на чичо Пешо. На сутринта парите са в ПИБ, чичо Пешо мигновено ги превежда към crypto.bg, а ние му пращаме биткойни за това. Когато банката потърси чичо Пешо, той нищо не знае за биткойни. Знае само, че някой му е дал 100 лв, за да си отвори сметка с онлайн банкиране.

Така парите от хакнатата сметка на баба Гертруд изтичат в биткойн и са безвъзвратно загубени за банките.

Има още много подобни схеми, които се възползват от нехайността на хората с техните банкови сметки, и източват милиони от банковата система. Банките са бизнес като всеки друг и нито един нормален бизнес няма да позволи да губи постоянно пари.

Ще кажете: “Ама бабата да си пази паролата”. Да, но бабата е научена и примамена да си сложи парите в банката, само ако има застраховката, че банката ще ѝ върне парите в случай на хак. И доскоро, преди биткойн, не е било проблем за банките да дават тази застраховка:
Защото, когато пратят парите от хакнатата сметка към Пешо и той се опита да ги изтегли в кеш, касиерката в ПИБ ще погледне сумата, ще види, че Пешо не е имал и 100 лв в ръката си някога, ще забележи, че сметката му е открита преди два дена и веднага ще се обади в Германия, за да провери превода. Немската служителка ще се обади на баба Гертруд и ще разбере, че тя дори не знае за държава с име България…

Колкото и да сме мислили със служителите на Фибанк, не сме открили механизъм за продажба на койни, който да задоволява и двете страни. Затова тяхното решение да спрат работа с нас е проява на чист бизнес интерес и никой не може да им се сърди за това. Даже напротив, най-голямата загуба днес е това, че губим много добър партньор за развитието на биткойн у нас: банка, която е отворена всеки ден, в моловете до 22:00 часа, с развита клонова мрежа и удобно онлайн банкиране. При това те винаги са били положително настроени към биткойн. Никога не сме имали проблеми с тях, винаги ни е оказвана помощ, дори ни дадоха солиден overdraft на смешно ниска лихва, за да можем да си вършим работата.

Макар това мое мнение да се приема като “лягане” пред банката, безспорен факт е, че всички обменни сайтове работеха само с ПИБ.

Ще работим в следващите дни за да оправим хаоса, който настъпи тези дни и ще възобновим операциите си скоро. И нека всички си вземем поука, че при биткойн, няма кой да ти върне хакнатия акаунт…

2 Likes

Bullshit е сравнението ти между банковата система и биткоина :slight_smile:

Ето и един пресен случай относно сигурността на биткоина онлайн - http://www.bbc.com/news/technology-42275523

Когато се налага за нещо да се минава през трета страна посредник, каквито са crypto.bg и банките тогава сигурността на каквото и да е, биткоин или традиционни пари е значително повлияна от посредника.

Аз още нещо не мога да разбера - от всички банки в България - нито една ли вече не се наема да работи с Вас? Или не сте и питали?

Едва ли крипто бг не са питали по всички банки нали и те са заинтересовани да търгуват все пак взимат комисионна за това. А някой да сподели дали може през битомати в софия и ако може куде има. Мисля че ще е интересно да се разбере.

има един за покупка в интерпред, но цените са убийствени

има и forexhouse - чейндж бюро - до паметника левски - там са добри цени и може да се купи и да се продаде

разбира се, че водим разговори с доста хора, просто малко търпение. Както казах и преди, най-доброто решение ще е да измислим p2p схема, в която банките да не могат да спрат пазара като затворят 2-3 сметки.

радваме се на всякакви идеи, между другото, така че смело :slight_smile:

1 Like

И къде точно не разбирам е вашата вина и вината на ПИБ.
Това че всички в България се правят на ченгета е друг въпрос
Проблема си е в немската банка че не е успяла да си опази клиентите.
Но българчетата се правят всички на Бойко Борисов, жалака картинка…

един от сайтовете който продава и купува биткоини си работи с ПИБ

казаха ми че са спрели - ако имаш предвид xchange.bg - ако някой иска да провери и да каже :slight_smile:

На мен ми казаха ,че работят с всички банки xchange.bg

виждам, че са си сменили банковата сметка в Инвестбанк.

Аз лично не бих рискувал, но всеки има глава на раменете си.

Аз говоря за продажба на биткойни на тях ,казаха ми ,че работят с всички банки. Ако искаш да купуваш не знам

По голям риск за мен е да си пишеш егн и да ти изплащат парите с easypay

Очаквайте и проблеми с easypay.Днес продадох биткойните .Първия превод с изипей го получих на касата на една банка.Представител на Изипей.След час ми се обади Управителя и каза,че голям пайр станало.От централата категорично забранили да се изплащат подобни преводи.

И аз имам въпрос относно Epay/EasyPay.
Като си потребител Ниво 3 имаш право да получиш IBAN предоставян от ЦКБ и директно да получаваш и пращаш преводи от/до микросметка и други банкови сметки до около 20 000лв/ден. Супер, обаче, ЦКБ нали виждат ,че първият превод идва от crypto.bg, съответно възможно ли да го спрат/върнат този превод?

P.S. Дано скоро Revolut вземат банковия лиценз, може и с тях да пуснете някое партньорство :wink:

Разберете се с ПИБ да работите само с техни сметки (купуване и продаване) и да флагват сметките захранени с международни преводи за допълнителна верификаци. Баба Гертруд ще спи спойкно.

1 Like

Браво - предложили сме го, чакаме отговор…

1 Like