За биткойн таксите при покупка от нас

Биткойн транзакциите не са нито безплатни, нито пък вече пренебрежимо евтини. Може и да сте останали с такова впечатление от сайтовете, възхваляващи технологията на бъдещето, но на практика това (вече) не е така. Към момента на писането на тази статия (юни, 2017) за да бъде една биткойн транзакция потвърдена, и следователно необратима, до 10-20 минути след пращането на биткойните, трябва да се платят такси на стойност около $2.5 копачите. Предвид това, че crypto.bg позволява да закупите биткойн и за по-малко от 100 лева, от които ние печелим средно по 1.5%, няма как ние да поемем тези такси за наша сметка. Затова тези разходи се плащат от клиентите ни. Ето за какво става въпрос в повече детайли.

##Накратко за биткойн блоковете и транзакциите в тях
Всеки блок в биткойн може да е с размер максимум 1МБ. Всяка една биткойн транзакция съдържа информация от рода на адрес на получател, изходящи адреси, подписи, хешове и т.н. За това и всеки блок в биткойн може да приеме ограничен брой транзакции. Критерият, по който миньорите определят кои транзакции да включат в блока, който копаят, и кои не, е таксата, която транзакцията плаща на миньорите. Повече за механиката на копаенето в биткойн можете да прочетете тук: Какво представлява копаенето на биткойни

##Биткойн таксите в crypto.bg
До скоро crypto.bg работеше с фиксирана такса на байт, която променяхме от време на време, за да е съразмерна с реалностите на мрежата. Дори наскоро открихме, че в имейлите бяхме забравили изречението “Биткойн такса: 0.0003”, която отдавна не е актуална.

В края на май и началото на юни обаче, когато биткойните се харчеха като козунаци навръх Великден, десетки от нашите плащания не минаваха с часове и бяхме затрупани с оплаквания, обиди и дори нападки, че сме измамници. Посредством техниките, описани на този линк, постоянно ускорявахме транзакциите си, плащайки двойни и тройни такси, за да влязат в блок. Някъде по това време взехме решение да въведем динамични такси, както стори напоследък и най-големият сайт в света като нас - coinbase.com… Видяхме, че за да предоставим качествена услуга, трябва да пускаме биткойните с такса, която гарантира включването им в блокчейна до 1-2 блока след пускането им.

##Как работят динамичните такси
Има няколко услуги в интернет, които наблюдават в реално време транзакциите в блокчейна на биткойн и предвиждат колко блока са необходими за дадена транзакция да бъде потвърдена, според платената от нея такса. Една такава много добра услуга се предоставя от http://bitcoinfees.21.co/. От нея нашата система тегли всеки час информацията, показана на графиката им, и определя каква такса да плащаме, за да бъдат включени нашите транзакции към вас още в следващия блок. След това направихме справка за изпратените от нас транзакции през последната година и видяхме, че размерът на средна наша транзакция е около 500 байта. От там определяме и таксата, с която таксуваме всяка биткойн покупка при нас.

Така например, ако графиката в 21.co показва, че необходимата такса за транзакция е 320 сатошита на байт, то ние начисляваме 160,000 сатошита на всяка покупка. Ако не знаете, сатошитата са “стотинките” на биткойн и един биткойн се състои от 100,000,000 сатошита. Ако цената на биткойн е 4000 лв, то таксата, която ще удържим от заплатените от вас пари ще се равнява на 160,000/100,000,000 * 4000 лв = 6.4 лв. Вероятно ще попитате, защо не виждаме колко такса сме платили за транзакцията към вас и после да я удържим. Отговорът е, че за това трябва да бръкнем много надълбоко в биткойн портфейла ни - нещо, което за момента нямаме възможност да направим…

Сами виждате, че ако купите биткойни от нас за 100 лв през например EasyPay, ще удържим 1.2 лв., за да платим таксата на EasyPay (1.2% от сумата), 6.4 лв за биткойн транзакцията и с останалите 92.4 лв ще закупим биткойни от международните борси (в които се включват и нашите 2%, с които плащаме на борсите, ликвидността и поддръжката на сайта).

Ясно е, че при това положение покупките на биткойн за по-дребни суми, въобще не са основателни от финансова гледна точка, особено ако не ги купувате за дългосрочна инвестиция, а да закупите нещо в интернет. Точно затова и плащаме най-добрата такса, за да може при покупка на нещо от интернет, да давате адреса, който са ви показали от сайта и да вкарвате него при покупката от нас (така ще спестите плащането на повторна такса за изпращане).

Това е най-голямата угроза пред биткойн в близко бъдеще, така нареченият проблем с размера на блока. Има няколко конкуриращи се решения, за които надълго и нашироко сме писали във форума на hash.bg. Ние от crypto.bg сме твърдо зад решението известно като SegWit, предложено от дългогодишните разработчици на Bitcoin Core. Нашият извод от много изчетени анализи и много събития, свързани с този спор, е, че единственият шанс за биткойн да преодолее този проблем, е да възприеме решението SegWit и ви призоваваме, доколкото имате контакти с други биткойн участници да пледирате за SegWit…

В закллючение ще кажа, че работим над изпипване на системата, чрез коeто ще направим биткойн покупките при нас отново привлекателни за малки суми левове - просто обаче ще се чака малко повече за потвърждение.

SegWit със сигурност не е най-доброто решение на проблема!
Моля разгледайте всички претендиращи алтернативи! Може да се поразчетете из https://www.reddit.com/r/btc/, тъй като офицялния и най-големия събредит е цензуриран в момента.
Така или иначе в сегашните версии на повечето имплементации на кода, всичко зависи от миньорите. Bitcoin Core обаче искат в бъдещи версии да активират SegWit насилствено, без никакъв консенсус, което е подозрително и наред с цензурата кара хората да си мислят, че техните намерения повече са свързани с поддържане на влиянието си, отколкото с поддържане на оригиналната идея за системата.

Таксите са брутални. Мисля, че ядрото на биткойн трябва да бъде преработено. В противен случай няма да е рентабилен.
Всми, току що вкарах 20лв и получих биткойн за 8,40.
А ако биткойн стане 2 милиона лв таксата би била хиляди.

Прочети още малко из нета и ще видиш, че за всичко е помислено и още в следващите 2-3 месеца нещата ще се нормализират :slight_smile:

@stamen гледам че в оригиналния пост сте привържаници на SegWit. Сега погледнах транзакциите от преди няколко месеца когато купувах от вас и виждам че не идват от SegWit адрес. Ползвате ли Segwit в момента и ако не, защо? Поздрави!

Защото се занимаваме с тъпите банки… Повечето ни клиенти ползват jaxx, coinbase и blockchain.info, които не са имплементирали SegWit и дори и ние да имаме, няма да има файда…

Също така, превключването още не е съвсем просто техногично и ще чакаме следващата версия на биткойн портфейла, където превключването ще е само една настройка.

Досега не съм продавал към вас , но си държа биткойните на SegWit адрес в леджера,значи ли това че трябва да ги пренасоча към легасито или няма проблем както са сега,ако реша да продавам,извинявам се ако въпроса е тъп :slight_smile:

@stamen Ако вие пращате от SegWit адрес няма значение на какъв е получателя. Таксата ще е по-малка и ще спомагате блоковете да не са толкова пълни. Ако нямате време да го имплементирате напълно разбирам, но е нещо което ще спомогне както на екосистемата така и на клиентите които купуват от вас :slight_smile:

@vaskonius Няма никакъв проблем да ги пратиш директно от SegWit адрес.

@TheUnknown Напротив, когато SegWit портфейл праща на legacy такъв, се използва P2PKH. Няма как legacy портфейлът да парсне SegWit транзакция, за него тя е anyone-can-spend и я игнорира. В случая няма никаква полза от SegWit, тъй като просто witness-а не бива разделен от транзакцията. Справка - BIP 141.

@antfarmer
Адреса на който пращаш няма никакво значение когато монетите са на SegWit адрес. Също така всички wallet-и разбират от SegWit транзакции. Просто не всички генерират SegWit receive адреси все още. За да покажеш че са твои се използва скрипт който отива в witness данните и върху него имаш отстъпка. От поста на Трезор (hardware wallet) когато те имплементираха SegWit (source: https://blog.trezor.io/rolling-out-trezor-wallet-segwit-segregated-witness-5700269debc5):

Pay less for bitcoin transactions.

Whenever you are sending a transaction from a SegWit account, these transactions will be made with their signatures (witness data) added at the end the transaction. The witness data are counted as 1/4th of their true size, meaning that SegWit transactions are smaller than non-SW transactions, and thus the cost of sending them is lower.

Other source: https://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/6ve7bp/question_on_segwit_transactions_segwit_to_segwit/dlzo153/

1 Like

Днес купих биткойн за 5 лева и ми отчете на касовия бон 0.0 биткойн . Няколко пъти съм купувал
за същата сума и е имало малка такса . Сега цялата сума от 5 лева е таксата или дори дължа пари още за такса . Няма нищо пендинг и писмо на майла за закупения биткойн.