За този форум

Нека бъдем в помощ един за друг

Отнасяйте се към дискусиите в този форум по същия начин, по който бихте се отнесли към дискусиите на обществено място. Всъщност това е обществено място за обмяна на информация, умения и интереси.

Съветите по-долу не са строги правила - просто патерици за вашата хуманна преценка. Нека поддържаме чист, лек и цивилизован публичен диалог.

Подобрявайте дискусията

Помогнете ни да сътворим едно чудесно място за обмяна на знания и информация като се стараете винаги да допринасяте с нещо съществено към дискусията - колкото и да е малко. Но винаги преди да напишете нещо си отговорете на въпроса по какъв начин това, което пишете, допринася за конкретната дискусия.

Всички теми тук са важни за нас, за това ви молим да се отнасяте към тях и участниците в тях с уважение, макар и да не сте съгласни с изразените мнения.

Единият от начините да допринесете за дискусията е като се запознаете с това, което вече се дискутира. Моля ви отделете време в началото да се запознаете с вече наличните теми и отговори в тях, преди да отговорите или отворите нова тема. Освен че спестите времето на всички, ще имате много по-голям шанс да срещнете други, които споделят вашите интереси.

Бъдете любезни, макар и несъгласни

Може да искате да отговорите на нещо, с което не сте съгласни. И това е напълно нормално. Но не забравяйте да критикувате идеите, не авторите им. Избягвайте:

 • Нарицателните имена за други членове.
 • Емоционалните атаки.
 • Реакции към тона на даден постинг, вместо към същността му.
 • Първосигнално несъгласие.

Вместо това представете смислени контра-аргументи, които обогатяват дискусията.

Вашето участие е от значение

Съществуващите дискусии задават тона на последващите ги. Подкрепете бъдещето на този форум като се коментирате само темите, които го правят едно интересно за пребиваване място. И избягвайте другите…

Ползваме софтуера на Discourse, защото предлага инструменти, чрез които обществото ни колективно да идентифицира най-добрите (и на-лоши) участници сред нас. Тези инструменти са: “Любими”, “Отметки”, “Флагове”, “Отговор”, “Редакция” и т.н. Ползвайте тези инструменти, за да подобрите своето изживяване тук, а по този начин и на всички други.

Нека се опитваме винаги да оставяме сайта в по-добре състояние, от това, в което сме го намерили.

Ако срещнете проблем, отбележете го

Модераторите тук имат специално пълномощно: те са отговорни за качеството на този форум. С вашата помощ те могат да бъдат обществени посредници, а не жандарми.
Когато попаднете на лошо държане, не му отвръщайте. Така само го окуражавате, отдавате му енергията си и губите времето на всички. Просто го отбележете като щракнете на флагчето под мнението. Когато достатъчно хора отбележат дадено мнение като проблемно, то ще бъде коригирано автоматично от софтуера или ръчно от модератор.

В духа на биткойн философията и децентрализираните взаимо-отношения, модераторите на crypto.bg ще се намесват само в случаи на отявлен спам - съдбата на всички други мнения ще се решава от общият консенсус на участниците във форума.

Бъдете винаги учтиви

Нищо не саботира ползотворния разговор както грубостта:

 • Бъдете учтиви. Не публикувайте нищо, което средно-разумен човек би сметнал за обидно, оскърбително или съдържащо омраза.
 • Нека се уважаваме взаимно. Не дразнете или тормозете другите, не се представяйте за някой, който не сте, не разкривайте лична информация за други.
 • Респектирайте форума ни и го пазете чист от спам и излишно съдържание.

Ако не сте сигурни, дали написаното от вас допринася за целите на обществото ни, се попитайте, дали бихте се съгласили то да се публикува на първа страница на New York Times, с вашето име отдолу.

Нека сме подредени

Полагайте усилия да поставяте нещата на правилните неща, за да прекарваме повече от времето си в дискусии, а не в подреждане. Ето малко упътвания:

 • Не започвайте тема в грешната категория.
 • Не публикувайте една и съща информация в повече от една тема.
 • Не отклонявайте темата по средата.
 • Не подписвайте мненията си. Към всяко мнение е прикачена информацията от профила на автора му.

Вместо да изразявате съгласието си с дадено мнение посредством нови отговори от рода на “+1”, ползвайте бутона “Харесва ми”. Вместо да отклонявате дискусията в друга посока, ползвайте бутона “Отговори като свързана тема”.

Powered by You

Този сайт се поддържа от техническия персонал на crypto.bg и всички вас, крипто-обществото на България. Ако имате предложения как да се подобрим, моля ползвайте мета категорията и нека дискутираме. Ако изникне спешен случай, свържете се с нас посредством начините, описани на тази страница.