Относно бавното потвърждение на транзакциите в блокчейна

Обобщение: Биткойн системата може да обработва ограничен брой транзакции (средно около три на секунда). Биткойн миньорите логично предпочитат транзакциите, които им плащат най-високи такси. Тези такси са динамични и е трудно да се направи баланс между бързина и изгодност. Работим над допълнителна функция, с която сами да избирате този баланс.

Подробно упътване с конкретна транзакция, можете да прочетете на следния линк

Как да ускорим направена биткойн транзакция

##Как да забързате транзакции от нас към вас
Портфейлът на crypto.bg изпраща вече транзакциите с двойно по-висока такса, отколкото е необходима за включване в следващия блок. (Повече подробности тук). Все пак, при неочаквано висока натовареност на блокчейна, може да се стигне до забавяния от 30 минути до много часове. Ето какво трябва да знаете в тези случай:
Ако сме ви пуснали транзакция с прекалено ниска такса, повечето портфейли позволяват да изхарчите още непотвърдените биткойни. Ако в транзакцията, с която ги харчите, заложите по-висока такса (например 0.001 биткойна - което е около 1.50 лв при цена 1500 лв за биткойн), тя ще бъде обработена с приоритет от миньорите и така и двете транзакции (нашата и вашата) ще бъдат потвърдени много по-скоро.
Ако не знаете как да изпратите непотвърдени биткойни или как да определите размера на комисионата в портфейла си, моля да ни пишете като отговор в тази тема и ние ще ви покажем.

##Ако транзакцията, с която ни продавате биткойни, се бави
Ако сте ни пуснали биткойни за продажба, но тяхното потвърждение се бави, може да направите следното. Ако ползвате собствен портфейл, може да видите адреса, към който е пуснато рестото от транзакцията, и да изхарчите това ресто към друг ваш адрес, но в транзакция с висока такса. Това ще накара миньорите да включат и двете транзакции с приоритет в блокчейна. Което пък ще ни позволи да ви пуснем левовете по-бързо. Ако не знаете какво е ресто (change address) или ако сте ни пуснали биткойни от борса или букмейкър, ще трябва просто да изчакате…

Какво трябва да имате предвид в тази ситуация, независимо дали продавате или купувате койни:

  • койните не се губят: транзакцията или ще се потвърди и койните ще достигнат до адресата или ще бъде отказана, в който случай ще се върнат в портфейла на изпращача. Ако купувате койни от нас и транзакцията, с която ви ги изплащаме бъде отказана, ние ще пуснем койните отново, след като се върнат при нас. Ако продавате койни и транзакцията не се потвърди, то може да пуснете нова поръчка след като койните се върнат при Вас;
  • няма как транзакция по поръчка да бъде повторена, докато все още има непотвърдена такава. Т.е. ако купувате койни, не можем да ги изпратим наново, ако вече сме пуснали транзакция: трябва да изчакаме предходната транзакция да се потвърди или да бъде отказана. Респективно ако продавате койни и вече сте пуснал койни, не пускайте отново, преди статусът на първоначалната ви транзакция се изясни. (Ако трябва да сме точни, биткойн предлага такава възможност с Replace-By-Fee функцията си, но ние не сме я имплементирали все още, защото и вашия и нашия портфейл трябва да я поддържат, за да се получи).

В заключение: забавянето в потвърждението на транзакциите се дължи на обективни външни фактори: на спайк на броя транзакции в блокчейна. Нямаме контрол върху този процес, разчитаме на търпение при изчакването на потвържденията докато спайкът премине и динамиката на пазара се нормализира.

Благодарим ви за разбирането и съжаляваме за неудобството! Ще се радваме да отговорим на всички ваши въпроси, зададени по-долу или на help@crypto.bg

Потвърждението ми се бави няколко дни.

Как да изпратя непотвърдени биткойни и как да определя размера на комисионата с bitcoin core?

В клиента виждам transaction fee (колко да задам), но не и възможност да избера някой от адресите на които съм получил или чакам потвърждение на транзакция.