Как да купим биткойн или стейбълкойн по време на глобална пандемия

Въпреки че временно преустановихме работа, в резултат на отказa на българските банки да обработят трансферите ни към борсата, ние се чувстваме отговорни спрямо вас, поради което ще споделим няколко метода за покупка на Bitcoin или USDT чрез кредитната/дебитната ви карта.

Вариант 1 - Binance.com

Първата опция за покупка, която лично тествахме, за да се убедим, че работи, е Binance.com. Безспорно това е борсата, на която се търгуват едни от най-големите обеми в днешно време и която неспирно продължава да се развива и подобрява.

Много от вас сигурно са чували и за Binance Jersey, където може да закупите криптовалути с фиатни пари след депозит посредством банков превод. Този вариант също е актуален, но не можем да гарантираме, че вашата банка ще обработи трансфера ви. За да избегнете този проблем, ние препоръчваме следното:

  1. Създавате си акаунт в Binance.com и преминавате верификация. Смятаме, че не е нужно да минаваме през стъпките на верификация. На всеки му се е налагало да се верифицира в даден сайт. Тук няма нищо особено. Би трябвало верификацията ви да бъде потвърдена още същия ден.

  2. След това трябва да изберете “Buy Crypto”:

  1. Това ще ви отведе към следния екран:

Може да изберете BGN, но това ще ви даде достъп до само част от предлаганите криптовалути. За Bitcoin ще свърши работа и ще ви спести превалутиране от страна на банките.

Ако искате да закупите стейбълкойни, трябва да изберете EUR или USD. Не е задължително картата ви да е обвързана с еврова/доларова сметка. Ако не е, банката автоматично ще превалутира левовете ви в евро/долари в момента на плащането.

За целите на този tutorial ние избрахме да купим USDT за 100 евро. Това ни отведе към следния екран:

Както виждате, имаме два варианта за покупка на USDT. Първият е с карта VISA, директно от Binance, който е по-изгоден заради липсата на такса за посредник. Самата борса ще ви вземе 2%. При покупка за 8800лв. (максималното, ако сте избрали BGN) ще платите 160лв. такса. Максималната сума, която позволява този метод е 5000 евро.
От друга страна Simplex (външен посредник) ще ви вземе допълнителен процент (над тези 2% за Binance), но пък предлага възможност за много по-големи суми. Мисля, че тук лимитът е 20 000 евро.

Важно! Обърнете внимание на вида на картата. Първият метод (Binance) приема единствено VISA, докато Simplex приема и Mastercard.

Тъй като купуваме за малка сума, избрахме първия вариант. Сега трябва да добавим картата, която ще ползваме. Това ни отвежда към следния прозорец:

Трябва да попълните съответната картова информация и да натиснете “Add a new card”. Ако имате включена 3D верификация, ще ви препратят към подобен прозорец:

image

Потвърждавате с 3D код от SMS или съответното приложение, след което картата е успешно добавена. Връщате се на предишния екран и натискате “Buy”. Ще се появи следния pop-up прозорец. Потвърждавате с “Confirm”.

image

Ако имате 3D верификация, отново ще ви изиска код. Ако нямате подобна защита на картата, не е нужно да правите нищо. Ще видите следния финален екран:

Отнема около минута преди стейбълкойните/биткойните да се появят в акаунта ви в Binance.

По този начин може да купите Bitcoin, Ethereum, Stablecoins и други крипто валути.

Вариант 2 - Coinbase.com

Coinbase е друга световноизвестна борса, предлагаща покупка посредством банков превод и банкова карта.

Отново ще трябва да преминете през веерификация, която е напълно идентична с тази в Binance. Времето за потвърждение е 1-2 работни дни, но е възможно да получите одобрение още същия ден.

След това имате две опции:

  1. Може да депозирате средства с банков превод. За целта от началната страница избирате Portfolio > EUR, което ще ви доведе на следната страница:

Избирате “Add Funds” и попълвате нужната информация - банката, от която ще изпращате, името си, сумата и продължавате напред. Ще ви се покаже код, който да използвате за основание на плащането. Копирайте го и продължете напред, където ще видите пълна информация за сметката, към която трябва да изпратите парите. Пускате превод от онлайн банкирането си (той ще е международен, защото сметката им е в Естония), след което чакате парите да пристигнат и с тях да купите криптовалута. Подобни преводи отнемат от 24 до 48 часа. Няма лимит за депозитите, поради което може да изпратите например 10 000 - 20 000 евро. Гледайте само да изпратите сумата, която предварително сте посочили, че ще изпратите.

  1. Може да купите с банковата си карта. Тук лимитите са ниски, но за малки покупки работи перфектно. От началната страница избирате Buy Crypto.

Ако все още не сте добавили карта, ще ви подкани да го направите. При мен картата вече е добавена:

image

Посочвате сумата, за която искате да купите. Максималният допустимият лимит е 750 евро на седмица. Може да проверите лимитите на акаунта си от Setting > Account levels

Посочвате сума и продължавате напред към прозорец, от който може да видите какви са таксите и на какъв курс купувате.

Кликате на Buy Now и voilà. След секунди биткойните ще бъдат в акаунта ви.

Вариант 3 - Bitpanda.com

Цялата статия може да прочетете в следната тема: Bitpanda - SEPA transfer

П.П Продължаваме да търсим алтернативни методи, чрез които да закупувате криптовалути. Ако открием друг бърз и лесен метод, своевременно ще обновим информацията в тази статия.