Bitpanda - SEPA transfer

Тук обяснихме как да купувате чрез кредитната/дебитната карта от Binance и Coinbase, а сега ще засегнем темата за покупка с банков трансфер. Според множество коментари и мнения, които изчетохме в интернет, една от най-старите борси, Kraken, вече не е сигурен вариант за покупка с банков трансфер. IBAN-ът на им от доста време е в черния списък на българските банки. Не приемайте това за чиста монета, защото според други преводите им към Kraken и до ден днешен минават безпроблемно. Пробвайте, но ние не успяхме да захраним акаунтите си с директен превод. Затова ви предлагаме друг вариант – Bitpanda

Трябва да се регистрирате и да преминете верификация. В Bitpanda има два вида верификация. Ако преминете първата, т.нар. „лека“ верификация, която отнема не повече от две минути, ще може да купувате по банков път със SEPA трансфери.

image

Така изглежда менюто „Deposit” след Преминаване на „лека“ верификация

Разбира се, препоръчваме да преминете „пълна“ верификация, която отнема повече време, но ви дава повече опции за покупка:

image

Така изглежда менюто „Deposit” след Преминаване на „пълна“ верификация

За да я преминете трябва да осъществите видео разговор с кореспондент, който да Ви верифицира. Тук има един проблем: много често няма свободни кореспонденти, което усложнява нещата.

Най-евтин, но и най-бавен от всички опции е SEPA трансферът. Отнема между 2 и 3 работни дни. Не пропускайте този факт, защото ако биткойните Ви са необходими възможно най-бързо, може да изберете друг метод, който ще прекара парите Ви към борсата на момента.

След като изберете секция „Deposit” се отваря едно от посочените горе менюта, в зависимост нивото на верификация. Избирате валута спрямо това каква е вашата сметка, най-добре ще е ако сметката Ви е еврова, по този начин няма да загубите от автоматично превалутиране. След това избирате SEPA и съответната сума, съгласявате се с условията и продължавате напред.

Тук трябва да сте много внимателни. Много по-удобно би било ако имате онлайн банкиране и правите всичко от компютъра, а не на гише в банка. Записвате информация за бенефициента (това е Bitpanda) и тяхната Австрийска банка. На основание (reference) записвате предоставения от Bitpanda номер, който е уникален и без него няма да захранят сметката ви. Информацията за плащането изглежда по следния начин:

Сумата по превода също трябва да е точно толкова, колкото сте посочили в Bitpanda. В някои български банки не може да се избере таксата по трансфера да е изцяло за ваша сметка, което е малка спънка, но може да намерите ценоразпис и да го пресметнете сами. След като сте направили трансфер от банковата сметка остава само да изчакате кредитирането им в акаунта, а след това ще може да закупите Биткойн или друга предпочитана от вас валута. Надяваме се, че описаното дотук ще ви е полезно. Ако имате въпроси, може да ги зададете в коментарите.