Продажба на биткойни и данъци

Здравейте,

Не можах да намеря тема по въпроса. Моля да ме извините ако има такава.
Бих искал да попитам как стои въпроса с данъците?

Предполагам, че при покупко/продажба някой ги следи тези неща и съответно ще има данъци за плащане АКО е реализирана печалба. Също така ако имаме много транзакции през цялата година как можем да знаем коя точно е на печалба и коя не? Можете ли да дадете малко повече информация по този въпрос, защото резултатите в гугъл са доста разнозначни.

Благодаря!

1 Like

Всичко което е печалба, следва да се декларира. Следователно 10% данък печалба. Всеки сам си носи кръста, ако го хванат за “пропуски” :wink:.

т.е. според вас няма значение това:

" Също така ако имаме много транзакции през цялата година как можем да знаем коя точно е на печалба и коя не?"

а ако в крайна сметка след цялата година си на загуба, но е имало тук-там някоя продажба на печалба?

Оставате на загуба. Към 31-12-2017 примерно. Имате много транзакции и всички са на загуба сте на загуба въпреки печалбите. Просто си сметнете към момента.
Пример 1 с 1000лв. на загуба:
10х1000 загуба = -10000
3х1000 печалба = 3000
разлика = -7000
-7000 сте на загуба.

Пример 2 с 1000лв. на печалба:
10х1000 печалба = 10000
3х1000 загуба = -3000
разлика = +7000
+7000 сте на печалба

Сметките са прости. Правят в края или началото на следващата година за да няма разминаване, ако ще се пуска декларация било на печалба или загуба.

Не е толкова лесно. Трябва доста ровене, за да разбереш някоя транзакция от 15-ти март дали е била на загуба или на печалба на 20-ти март примерно.

Но все пак благодаря. Явно ще трябва да се смята.

има и още един момент. ако не сте осигурен на максималния осигурителен доход трябва да платите и осигуровки…
дълга и широка в общи линии. по принцип за малки суми преведени по сметката ви може би никой няма да ви търси отговорност. ако започнете да получавате постоянно с хиляди със сигурност ще ви се обадят от НАП да ви информират, че следва да превеждате данъци за тези средства. най-добре да проверите информацията обаче. информацията е може да е остаряла през последната година.
Превод от чужбина и деклариран доход от чуждестранна фирма търпи някакви облекчения, но не съм достатъчно запознат, счетоводителят ми ме консултира с попълването на декларациите по онова време.

Има и друг момент. Не съм чувал да има все още влязла в сила регулация.
По принцип би трябвало да бъде като търговията с акции.
Имам информацията, но е възможно да е остаряла… че купуваш и продаваш акции,
и при печалба не плащаш данък върху разликата, а само върху дивидентите от тях.

цитат от статия:
По въззивно гр. д. 984/2015 г. съдът взема ясно становище по въпроса, след като съобразява получените от Българската Народна Банка (БНБ) и Комисията по Финансов Надзор (КФН) становища. Виртуалната валута “биткойн” не представлява законно платежно средство. Дейностите по придобиване, търгуване и разплащане с “биткойн” не са регулирани от действащото национално и европейско законодателство и не подлежат на лицензиране или регистрация. Това не са сделки с електронни пари, които да попадат в обхвата на регулационните функции на БНБ, както В чл. 3 от Закона за пазарите на финансовите инструменти изрично са изброени финансовите инструменти, които подлежат на регулация от КФН. Към настоящия момент “биткойнте” или другите виртуални валути не са признати и не се третират като финансови инструменти по смисъла на ЗПФИ и спрямо тях не следва да се прилагат изискванията на ЗПФИ. За сключване на сделки с “биткойн” не е необходимо издаване на лиценз от КФН за извършване на инвестиционна дейност и предоставяне на инвестиционни услуги по смисъла на чл. 5, ал. 2 и 3 ЗПФИ. КФН дава заключение, че с оглед описания от заявителя бизнес модел и предмет на дейност, нормите на ЗПФИ биха били приложими към тази дейност, само ако тя има за предмет дейности, свързани с предлагането на финансови инструменти, чийто базов актив е “биткойн” като например договори за разлика или деривативни инструменти, за което е необходимо притежаването на лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник.
извор на информацията: https://www.ruskov-law.eu/sofia/article/bitcoin-pravo-danyci.html

втори цитат:
За сравнение в САЩ биткойните се облагат с данък върху доларовата им равностойност към деня на добиване, а не върху цената, на която се търгуват. Ако придобитите биткойни бъдат продадени в рамките на една година след добиването им, към приходите си физическите лица прибавят и разликата между продажна цена и себестойността на биткойните към датата на придобиването им. В тези случаи физическите лица декларират така изчислените доходи с годишната си данъчна декларация и ги облагат с т. нар. self-employment-данък. Ако мине повече от една година от придобиването до продажбата, разликата се счита за капиталов приход и се облага с преференциалния данък от 15%.
извор на информацията: http://lawstudio.me/posts/danachno-tretirane-na-bitcoin-taxation-digitalna-kriptovaluta-ZDDS-ZDDFL-ZKPO.html

Темата е наистина интересна. Както се казва предстои да разберем в следващите месеци, когато изтече финансовата година и започне кампанията по плащане на данъци и подаване на данъчни декларации.

Определено нямам и не получавам хиляди от търговия с биткойни, но все пак знаем, че от смърта и данъците няма бягане :slight_smile:

Привет!
Препоръчвам ви да пробвате - https://play.google.com/store/apps/details?id=io.getdelta.android&hl=en (Android)
https://itunes.apple.com/us/app/delta-crypto-ico-portfolio/id1288676542?mt=8 (iOS)
Чрез приложението лесно може да разберете транзакциите ви дали са на +/-.

Description
Delta is the ultimate cryptocurrency portfolio management tool. Keep track of all cryptocoins, including Bitcoin, Ethereum, Litecoin and over 2000 alt coins. Use the free app to get the latest coin prices and market charts in your local currency and get alerts to make sure you don’t miss out on your next profit investment.

Благодаря. Ще го пробвам веднага щом намеря подходящо устройство :slight_smile:

Ако биткоин е “законно платежно средство” както е описано в цитата по- горе не би трябвало да се дължат данъци. Ако е третирано като инвестиционен или финансов инструмент, то тогава се дължат.

Доколкото знам биткойна не е законно платежно средство, но може и да бъркам, като се има в предвид, че все повече търовци приемат плащание с биткойн.
По-скоро го третират като инвестиционен инструмент.

Мисля, че създателите на crypto.bg могат да отговорят на това.

Ако изобщо не си се занимавал с търговия?
А си го майнвал преди 7 години какъв ще е казуса за да си вземеш BGN от продажбата?
Разбитам го аз че просто трябва да си платиш 10% и това е.
Или греша?
Никъде не може да се намери по точна информация по темата.

Аз също бих искал да знам, защото моят казус е точно такъв т.е. имам някаква малка част от биткойн, която съм продал, но нямам покупка на койно преди това.

Данъка от 10% е ясен. Няма отърване.

Да попитам за друг вариант. Ако при “реализиране на печалба”- продажба на БТК се прехвърлят тези пари по сметка на фирма…Какво се случва тогава ? Хипотетично се плащат данъците от фирмата и има голям приход и разход на средства непрекъснато…

Здравейте,

А знаете ли как стои въпросът при копаене на биткойн? Да кажем - имам машина, която всеки месец ми добива определено количество биткойн, т.е аз всеки месец съм на печалба, ако ги обръщам във фиатни пари. В този случай данъкът 10% върху всички получени суми ли е?

Да, логично е да е така. В края на годината се декларира общият доход, който се облага с 10%.

https://www.dnes.bg/technology/2017/12/18/deklarirane-na-bitkoinite-tymna-indiia.362583

Да извадя темата от прахта. Периода за деклариране за 2017 приключи та дали има някой да сподели някви нови моменти, кой какво как и къде е декларирал и какъв е бил резултата? … И един по-конкретен въпрос - ако през 2017 съм си купил крипто примерно за 1000 лв, а през 2018 съм го продал за 5000 лв, догодина като декларирам за 2018г. ще мога ли да си приспадна 1000-та лв. като разход който съм направил и да платя 10% върху 4000 лв или понеже е в различна година разхода ще трябва да си платя 10% върху 5000лв.?

Няма какво да декларираш. Аз в началото на 2018 при големия бум изтеглих 18000 лева и не съм декларирал нищо и никой не ме търси. За по големи суми сигурно ще почнат да те проверяват но такива малки няма смисъл. Особено ако ги внасяш по сметка на траншове не на един път Свиркай си.