Защо не си виждам закупените биткойни в Bitcoin Core?

Често срещан проблем в практиката на Crypto.bg е да получим оплакване от нов клиент, че ни е платил пари за покупка на биткойн, ние сме му изпратили имейл за завършена поръчка, но той не си вижда биткойните в портфейла… Причината винаги е е една и съща и тук ще я обясним както и предложим лесно и бързо решение за този проблем.

##Какво се случва?
Много нови биткойн потребители инсталират Bitcoin Core като първия си биткойн портфейл. Причината за това е, че следват указанията в сайта bitcoin.org, защото той е първия резултат в google.bg за думата ‘биткойн’. Проблемът с bitcoin.org е това, че макар и съветите му да са верни, авторите му се стремят да бъдат неутрални спрямо комерсиалните продукти, което понякога ги прави не особено полезни - особено за нови потребители. (За начална информация относно биткойн ви препоръчваме сайта hash.bg, в който съветите са написани от българи за българи и най-вече за хора, новаци в биткойн. Той за съжаление е само на трето място в гугъл).

##Какво му е лошото на Bitcoin Core?
Нищо! Прекрасен и сигурен биткойн портфейл е, но само ако знаете как работи. За нашия конкретен случай трябва да знаете, че когато го инсталирате той започва да сваля блокчейна на биткойн, който е нещо като база данни, съдържаща всички биткойн транзакции, които са се случили в света откакто Сатоши Накамото е пусна първата версия на софтуера през януари, 2009-та година.
Обемът на блокчейна към момента на писане на тази статия е над 70 гигабайта и при добра интернет връзка и мощен компютър процесът по сваляне на блокчейна може да отнеме между 48 и 72 часа. (Компютърът ви е хубаво да е мощен, защото всяка една от транзакциите се проверява за изправност, но да не навлизаме в излишни подробности.)

##Защо се получава проблема с “неполучените” койни?
След като си инсталират Bitcoin Core, хората виждат новосъздадения си биткойн адрес и купуват биткойни за него от нас. Ние ги изпращаме и това може да се види във всеки сайт с информация за блокчейна. Но новоинсталирания Bitcoin Core портфейл на клиента ни трябва първо да свали всички транзакции, преди да “разбере”, или по-точно изчисли, баланса в новосъздадения им адрес.

##Какво да направите в този случай?
Първо да не ни обвинявате, че сме ви излъгали :slight_smile: После, ако не са ви спешни биткойните, да изчакате един или два дена да се синхронизира блокчейна и да си ги ползвате със здраве. Ако са ви спешни обаче, може да отворите същия биткойн адрес през който и да е друг портфейл. За целта трябва да вземете частния ключ от Bitcoin Core за адреса, към който сте купили койни от нас, и да го вкарате в другия портфейл.
Всеки биткойн портфейл има такава функция, но ние ви препоръчваме да ползвате сайта blokchain.info. Упътване как става това прехвърляне има тук.

##Защо от bitcoin.org препоръчват Bitcoin Core?
Защото това е референтната имплементация на биткойн протокола. Ако отделите 70-80 гигабайта дисково пространство и оставите портфейла винаги включен, вие поддържате независимостта и устойчивостта на биткойн мрежата срещу вмешателство. В света има едва между 5000 и 10000 работещи портфейли, което не е малко, но не е и толкова много, ако се замислите.
Защото Bitcoin Core е най-опростения, но и най-сигурен и обезопасен клиент.
Защото всеки, който иска да поддържа идеята за свят без банки и посредници, трябва да намери ресурси, за да държи една инстанция на Bitcoin Core в операция. Най-добре 24 часа в денонощието. Защото блокчейна може да е 70 гигабайта, но това са два филма в 3D формат…